Gastles in de klas en leskisten (www.milieueducatiedenhaag.nl)
Dolly de Duif zoekt oude en nieuwe spullen (groep 1 t/m 3)
Dolly de Duif heeft een grote vriend: Dirk de Dennenboom. Naast hem stond ooit een boerderij. Dirk vertelt dat er tussen zijn wortels nog oude dingen liggen. In de les gaat de klas daarnaar op zoek, want Dolly valt in slaap… Wat zijn dit voor spullen? De leerlingen vergelijken scherven met dingen van nu. Scholen boeken deze lessen in het voorjaar.
Van geitenvel tot spijkerbroek (groep 4 t/m 6)
Wat voor kleding droegen de eerste boerenfamilies op Ypenburg vroeger en hoe maakte je dat? Wat hadden Romeinse soldaten aan in het fort van Ockenburgh? En wat weten we van de kleding die de stadsbewoners in de middeleeuwen droegen? Hoe moet je weven, stoffen verven en leer bewerken? Dit is een thema-les door verschillende tijden heen, van geitenvel tot spijkerbroek. Voor de manier van boeken: zie boven.
Den Haag als smeltkroes van culturen (groep 7 & 8)
Den Haag is geworden wat het nu is dankzij alle inwoners van vroeger tot nu. Maar hoe begon het eigenlijk? Waar kwamen de eerste bewoners van Den Haag vandaan? En wie kwamen in de loop der eeuwen ook naar Den Haag en waarom? Vondsten uit alle tijden vertellen verhalen over reizigers, vluchtelingen, handelaren, ambachtslieden en pelgrims. Al deze voorwerpen en verhalen samen vormen het cultureel erfgoed van Den Haag. De stad is een smeltkroes van culturen.
Leskist: Haagse Hapjes (groep 5/6)
Met de leskist ‘Haagse Hapjes’ ontdekken leerlingen wat mensen vroeger aten. Zie merken dat voedsel vroeger heel anders was dan nu. Het lespakket bestaat uit 4 korte filmpjes (algemeen, prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen) en een leskist met 6 zakken ‘resten van eten’. De leerlingen onderzoeken uit welke periode hun zak komt. De leskist is gratis te boeken bij afdeling NME.
Leskist: Escapekist Een archeologisch mysterie (groep 7/8)
Deze leskist werkt volgens het principe Ontwerpend Leren. De leerlingen moeten de kist open puzzelen voordat ze bij het mysterie uit de Romeinse tijd kunnen komen. Daarna worden ze uitgedaagd om mee te denken over de achtergrond van een echte muntschat. Ze maken tenslotte zelf een escapekist. De leskist is gratis te boeken bij de afdeling NME.
Leskist: Archeologie 3d in beeld (groep 7/8)
Ook deze leskist gebruikt de methode Ontwerpend Leren. Tegenwoordig zijn 3d-afbeeldingen, Virtual Reality en games volop aanwezig in de archeologie. Vondsten kun je op die manier makkelijk op een andere plek bekijken. Leerlingen ontdekken de voors en tegens van digitale afbeeldingen en zoeken uit wat zij graag digitaal tot leven zouden willen brengen. Deze leskist kan gebruikt worden als aanvulling op de escapekist, maar ook los. In de kist zitten voorbeelden van opgravingen in Den Haag uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. De leskist is gratis te boeken via de afdeling NME.