Podcast Stofhappen

Ter ere van het 40-jarig bestaan van de Afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag hebben we de podcastserie Stofhappen gemaakt. In deze podcast nemen de archeologen en geoloog Mignonne Lenoir, Christiaan Rieffe, Peter Stokkel en Jeroen van Zoolingen hedendaagse thema’s onder de loep vanuit een archeologisch perspectief.

Huis en interieur

Het team vertelt deze keer over de oudste huizen en hun interieur in Den Haag. En hoe herkennen de archeologen eigenlijk een huis op een opgraving?

Geweld

Een aflevering over geweld, waarin ons podcastteam praat over massagraven, afgerukte handen en vlammenwerpers. Beluister het via de link hieronder.

Overheid

Op het moment van opname zitten we midden in de formatie van een nieuw kabinet. Maar dat ging er vroeger heel anders aan toe. Hoe werd het Romeinse rijk aangestuurd. Als we Jeroen mogen geloven veroverden de Romeinen niet, maar verdedigden alleen. Hoor het in een nieuwe aflevering. 

Kinderen

Liepen er in de ijzertijd al kinderen in de ijzertijd op de plek waar nu het Binnenhof is? En hoe werd er tegen pasgeborene aangekeken in Romeinse tijd? Dat en nog veel meer in de nieuwe podcast.

Huisdieren

We zijn weer terug met een nieuwe reeks afleveringen van onze podcast Stofhappen. Deze keer is het thema Huisdieren. Wat hebben kippen te maken met de Romeinen? En wat kunnen archeologische vondsten ons vertellen over de emotionele band die mensen vroegâh hadden met hun dieren? 

Kunst – deel 2

Alweer de laatste aflevering uit deze podcast reeks van Stofhappen. Mignonne, Christiaan, Peter en Jeroen gaan verder waar ze de vorige keer gebleven zijn over het onderwerp Kunst.  

De gouden munt van Peter is hier 3D te bekijken: https://skfb.ly/ovsUZ 

Kunst – deel 1

De kunst- en cultuursector heeft het zwaar gehad de afgelopen tijd. Toch is het van alle tijden. Maar wanneer is iets kunst? En hoe manifesteert zich dat in het archeologisch vondstmateriaal? Beluister het in de volgende aflevering. 

Het mysterieuze benen voorwerp is hier in 3D te bekijken: https://skfb.ly/Zz7N

 

Klimaatverandering

Den Haag, mooie stad achter de duinen of is het onder de duinen? En wat heeft klimaatverandering hiermee te maken? Mignonne, Christiaan, Peter en Jeroen bespreken het in weer een nieuwe Stofhappen! 

Voedsel

Tegenwoordig halen we ons voedsel uit de supermarkt. We laten het importeren van over de hele wereld en seizoensproducten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Maar hoe deden ze dat destijds? Wat at men toen? En wat vinden wij daarvan terug?

Mobiliteit

We staan weer in de file met zijn allen, de treinen zitten weer vol, we creëren autoluwe steden en zelfs fietsen mag je niet meer overal parkeren in de stad. Mobiliteit is een hot thema. Maar hoe verplaatste men zich vroeger van A naar B? Een podcast over takkenpaden en Neolithische snelwegen.

 

Afval

Zolang de mens bestaat, is er afval. En afval is een heel belangrijke bron van informatie voor archeologen. Hoe keek men vroeger naar afval? Werd er al gerecycled? Deden ze al aan afscheiding? Mignonne, Christiaan, Peter en Jeroen gaan in gesprek en bekijken het onderwerp vanuit de archeologie. 

Thuiswerken

 

We hebben het allemaal veel gedaan de afgelopen tijd: thuiswerken. Maar hoe ging dat vroeger? Wat weten we daarvan en is thuiswerken misschien wel van alle tijden? Mignonne, Christiaan, Peter en Jeroen buigen zich hierover. Ook ons Monique heeft een bijdrage over hoe dat vroeger ging op het Binnenhof.