HIP-lezing: Begraven rond de Oude Kerk in Scheveningen

8 juli 2024

  t/m 8 juli 2024

Wat hebben archeologen ontdekt in de Keizerstraat?

Foto 2: Tegenover de ingang van de Pastorie van de Oude Kerk is de fundering van een oude muur zichtbaar. Vermoedelijk gaat het om de oude zuidelijke grens van het kerkhof (foto: Archeologie Den Haag).
Foto: tegenover de ingang van de Pastorie van de Oude Kerk is de fundering van een oude muur zichtbaar. Vermoedelijk gaat het om de oude zuidelijke grens van het kerkhof (foto: Archeologie Den Haag).

 

De Oude Kerk
In 2023 is de gemeente begonnen met grondwerkzaamheden rond de Oude Kerk in Scheveningen. Een unieke kans voor archeologen om onderzoek te doen in dit gebied.

De Oude Kerk van Scheveningen dateert uit de 15de eeuw. In 1466 werd Scheveningen kerkelijk onafhankelijk van Die Haghe en vanaf dat moment werden er ook mensen begraven op Scheveningen. Oorspronkelijk zal er niet meer dan een houten kapel zijn geweest, maar al gauw na de losmaking van Den Haag, rond 1470, is men begonnen met de bouw van een stenen kerk. Hoe de oudste fase van kerk en kerkhof eruit zag, weten we niet goed. Binnen de oude ommuring van het kerkhof zijn nu tientallen graven aangetroffen. Mogelijk zijn ze al te dateren vanaf het eind van de 15de eeuw, maar waarschijnlijk gaat het vooral om graven uit de 16de en 17de eeuw.

Brecht Cornelisse
Brecht Cornelisse studeerde archeologie en geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Sinds 2022 is hij veldarcheoloog bij de gemeente Den Haag.

Reserveren
Bent u benieuwd? Reserveer dan een plek voor deze lezing.

Aanmelding is nu nog niet mogelijk, informatie volgt zsm.

Historische Informatiepunten (HIP)

Overal om je heen vind je erfgoed. In de stad en je wijk, of bij jou thuis. Waar heb je vroeger op school gezeten? Hoe zag dat gebouw eruit? In de Historische Informatiepunten kun je antwoord vinden op dit soort vragen over jouw buurt en de rest van Den Haag. Kijk in de agenda en beleef het Haagse erfgoed! 

Agenda Historisch Informatiepunten (bibliotheekdenhaag.nl)

Tijd

10:00 - 11:00

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Bekijk alle events

1 januari 2024 t/m 31 december 2024

Activiteiten 2024 Historische Informatiepunten

Lees Verder

7 november 2024 t/m 7 november 2024

(HIP)Lezing Romeinse soldaten aan de kust

Lees Verder