Open Monumentendag

10 september 2022

Wilt u met eigen ogen bekijken wat er allemaal gevonden wordt onder de grond in Den Haag? Of zien hoe restaureren van archeologische vondsten nu eigenlijk in zijn werk gaat?
Kom dan langs op De Tempel op tijdens Open Monumentendag.

Het thema van dit jaar is duurzaamheid. Wist u dat De Tempel het eerste rijksmonument was met energielabel A? Dit is bereikt door bij de renovatie te kiezen voor een duurzame energievoorziening. Zo wordt het pand verwarmd en gekoeld met behulp van opgepompt grondwater dat via 10 kilometer aan leidingen door de wanden en vloeren loopt en het hele pand op milieuvriendelijke manier verwarmt.

Dit en meer over de geschiedenis van De Tempel¬† hoort u tijdens de rondleiding door het historische pand waarin we zijn gehuisvest. Daarbij mag u een exclusief kijkje nemen in de schatkamer, die letterlijk ‘onder de grond’¬† is. Hier zijn de mooiste vondsten van de afgelopen 40 jaar tentoongesteld. Maar voordat het zover is, moeten ze eerst worden gerestaureerd. Hoe dat proces in zijn werk gaat, vertelt onze restaurator.

Er is ook een virtueel museum: een spel waarin u kunt ‘rondwandelen’ en archeologische vondsten tot leven kunt laten komen.
Voor de kinderen is er een zandbak waarin ze mogen graven naar echte Haagse vondsten, soms wel duizenden jaren oud! Ook kunt u of uw kinderen een mini bodemprofiel maken in een luciferdoosje of op de foto gaan met een historisch figuur. Voor wie dan nog geen genoeg heeft van de Haagse archeologie is er een boekenmarkt waar de Haagse Oudheidkundige Publicaties, publieksboeken en kinderboeken worden verkocht.

Toegang is gratis.

Tijd

12.00 - 17.00 uur

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Bekijk alle events

1 januari 2024 t/m 31 december 2024

Activiteiten 2024 Historische Informatiepunten

Lees Verder

4 juni 2024 t/m 4 juni 2024

(HIP)Lezing Romeinse soldaten aan de kust

Lees Verder