Dossier: Collectie Frank Simonis

 

De Hagenaar Frank Simonis heeft zich een groot deel van zijn leven beziggehouden met de archeologie van de Haagse regio en daarbuiten. Velen kennen hem als enthousiaste vrijwilliger, met een talent voor speciale vondsten, op opgravingen van de afdeling Archeologie vanaf eind jaren 1990 en de AWN-opgraving van de Stenen Kamer van Madestein in 1972. In 2004 werd hij genomineerd voor de Grote Prijs der Nederlandse Veldarcheologie.

Frank Simonis

De belangstelling voor het rijke archeologische erfgoed van Den Haag vanuit het rijk en provincie, was voor de komst van een stadsarcheoloog in 1982, mede door gebrek aan capaciteit, zeer beperkt. In de binnenstad werden hele gebieden kaalgeslagen om plaats te maken voor nieuwbouw en ook in de polders werd gebouwd zonder archeologisch vooronderzoek. Belangstellenden zoals Frank verzamelden vondsten op deze bouwterreinen.

In de afgelopen jaren heeft Frank het grootste deel van zijn collectie ingepakt in 43 vondstdozen en overgedragen aan de afdeling Archeologie. De vondsten zijn vervolgens geregistreerd en waar mogelijk gekoppeld aan een vindplaats. Een deel zal opgenomen worden in het archeologisch depot voor verder onderzoek en een deel zal voor educatieve doeleinden worden gebruikt. Vondsten van buiten Den Haag worden aan andere instanties overgedragen.

Ter gelegenheid van de overdracht bedanken we Frank middels deze tentoonstelling. U ziet een selectie van de vondsten van vooral de periode tussen 1967 en 1978. Daarbij zijn ook een aantal vondsten met een bijzonder verhaal waaraan we op onze website ook aandacht aan gaan besteden. Voor het eerst laten we vondsten zien die we meestal niet in opgravingen tegenkomen zoals huisvuil van rond 1900. Met deze particuliere collectie is het archeologische plaatje van Den Haag weer verder aangevuld!

Vredespijp en Boerenoorlog (deel 1)

Bij het woord “vredespijp” denk je misschien aan een scene in een Indianenverhaal, maar deze kleipijp verwijst naar een internationale vredesconferentie.

De pijp werd als aandenken aan de Eerste Haagse Vredesconferentie (1899) gemaakt door de firma Goedewaagen uit Gouda en direct na het begin van de maandenlange onderhandelingen voor 10 cent per stuk verkocht.

Met goudverf is het jaartal 1899 binnen een lauwerkrans geschilderd met daaronder: vredespijp. Aan de bovenzijde staat een Russisch woord: труба dat in de juiste spelling (трубка) pijp betekent. Ongetwijfeld dacht men hier het Russische woord voor vrede te hebben gepenseeld, maar in het Russisch staat het woord vrede in трубка мира (vredespijp) achteraan. De keuze voor het Russisch is ongetwijfeld ingegeven door het initiatief voor de conferentie door tsaar Nicolaas II. Koningin Wilhelmina was erevoorzitster van de conferentie en had Paleis Huis ten Bosch als vergaderruimte ter beschikking gesteld. 26 landen kwamen bijeen om te spreken over ontwapening, internationale rechtspraak en arbitrage.

Tijdens de tweede vredesconferentie van Den Haag is begonnen met de bouw van het Vredespaleis (in Den Haag).

Vredespijp 1899

Beeldje gewapende boer gewapende Boer van rond 1900

Vredespijp en Boerenoorlog (deel 2)

De Boerenrepublieken Transvaal en Oranje-Vrijstaat waren niet uitgenodigd voor die eerste conferentie aangezien dat voor de Britten onaanvaardbaar was. Minder dan een half jaar later waren Britten en Boeren (Zuid-Afrikanen van Nederlandse afkomst) verwikkeld in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). Nederland sympathiseerde met de Boeren; er was zelfs een Nederlands vrijwilligerskorps. In grote steden zoals Amsterdam en Den Haag (Transvaalbuurt) werden er straten vernoemd naar strijders en presidenten.

Dit incomplete beeldje stelt een gewapende Boer van rond 1900 voor. Mogelijk betreft het Christiaan de Wet (1844-1922), een Boerengeneraal en politicus.

Het beeld en de pijp zijn twee poldervondsten uit de collectie Simonis die een tegenstelling vormen, waarvan één verbonden is met oorlog en de andere met de geschiedenis van Den Haag als stad van vrede en recht.

Pijp

Bekijk vondst Pijp

Beeldje

Bekijk vondst Beeldje
Messing wapenschild

Bijzondere vondst gekregen, messing wapenschild

10 mei 2023

Lees verder Over Bijzondere vondst gekregen, messing wapenschild