Bijzondere vondst gekregen, messing wapenschild

10 mei 2023

In 1978 werd er een paar meter achter de gevel van Kneuterdijk 22 gesloopt voor de bouw van het pand van de Raad van State op de hoek met de Parkstraat. Dit was vier jaar voor de oprichting van de afdeling Archeologie en er werden toen beerputten geleegd door individuele personen. Frank Simonis heeft vooral de uitgeworpen grond bekeken. Van dit schildje is hij zeker dat het uit een beerput komt. Frank heeft het overgrote deel van zijn collectie vondsten uit Den Haag in porties overgedragen, in totaal 43 Haagse vondstdozen. In de laatste doos, die in maart 2023 binnenkwam, zat dit schildje verpakt in een blikken sigarendoos.

Messing wapenschild

Messing wapenschild met zes gaatjes voor bevestiging met kleine nageltjes.
Afmeting: 10 x 10 cm
Datering: 1508-1522
Vindplaats: Kneuterdijk 22/Parkstraat

Aan welk object het wapenschildje was vastgenageld is onbekend. Het heeft een licht gebogen vorm waarvan niet zeker is of die origineel is. Momenteel wordt het schildje gerestaureerd.

Messing wapenschild

Alliantiewapen

Het stelt een alliantiewapen voor. Die werden vaak ter gelegenheid van een huwelijk gemaakt. In de hoogste kringen was een huwelijk in eerste instantie een verbintenis tussen twee families.

Beide wapens hebben vier kwartieren (I-IV). Het rechter wapen, van de familie van de vrouw, vertoont zes kepers (I en IV), een schuinbalk (II) en twee gekanteelde dwarsbalken met vier tinnen boven en onder (III). Dit is het wapen van Jan III, graaf van Egmont en stadhouder van Holland, Zeeland en West-Friesland (in functie: 1483-1515). Het linker wapen bestaat uit: een dwarsbalk (I en IV) en drie zuilen (II en III) en is het wapen van Frank van Borssele, heer van Cortgene. Zijn wapenschild hing ook in het koor van de Grote Kerk in Den Haag (bron: Centraal Bureau voor Genealogie).

 

Wapen Jan III, graaf van Egmont
Wapen Jan III, graaf van Egmont

 

Wapen van Frank van Borssele, heer van Cortgene
Wapen van Frank van Borssele, heer van Cortgene

Frank van Borssele

Frank van Borssele/ Borselen (1480-1522), was een kleinzoon van zijn illustere naamgenoot Frank (1395-1470) de weduwnaar van gravin Jacoba van Beieren. Deze was graaf van Ostrevant, heer van Zuilen en St. Maartensdijk, etc. en stadhouder van Holland en Zeeland. De familielijn loopt via vader Floris (1440-1507) met de bijnaam “Metterzuylen, een bastaardzoon van Frank van Borssele en zijn moeder Barbara van Wassenaar (1450-1502). Frank van Borssele trouwde op 23 augustus 1508 met Catharina van Egmont, dochter van de stadhouder.

Toentertijd was de noordzijde van de Kneuterdijk bebouwd met het huis van Wassenaar, een ommuurd complex met verschillende gebouwen en het huis Arenberg. In de 17de eeuw werden er twee panden op deze plek gezet, voor Johan van Oldenbarnevelt en zijn schoonzoon Cornelis van de Mijle. In 1806 werden de panden in gebruik genomen door het Ministerie van Financiƫn.

De connectie tussen het echtpaar en de vondstlocatie achter het huis van Wassenaar is de moeder van Frank, Barbara van Wassenaar. Zij was de dochter van Catharina de Craon en Johan van Wassenaar (1410-1495), Heer van Wassenaar, Valkenburg, Voorschoten en Katwijk.

Vindplaats

De vindplaats (bij benadering) op het schilderij van Den Haag in 1570, door C. Elandts (collectie Haag Historisch Museum)
49= Huis van Wassenaar, 48= Huis Arenberg, 9= Kloosterkerk, 54= Huis van Borselle (verre familie), 47 (hoek Lange Vijverberg) = Huis van de graaf van Egmont

 

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Lees al het nieuws

7 mei 2024

16e-eeuwsebrug en bijzonder aardewerk ontdekt op de Hofplaats

Lees Verder

30 april 2024

Binnenhof open voor publiek tijdens Dag van de Bouw

Lees Verder