Eerste gemetselde kleine grafkelder aan de westzijde van de Hofkapel aangetroffen

27 juli 2023

Vermoedelijk is de gemetselde grafkelder in 1770 of 1879 bij de meest ingrijpende verbouwing van de Hofkapel al leeggeruimd, want naast natuurstenen fragmenten (mogelijk afkomstig van grafzerken)  en vloertegelfragmenten, werd(en) er geen begraving(en) aangetroffen.

Bekijk hier de beelden van het onderzoek

Proto steengoed

Tijdens de opgraving zijn ook enkele fragmenten van Proto steengoed drinkkannen uit de 13de eeuw gevonden. Dit steengoed is van een kleisoort uit het Duitse Rijnland gemaakt, die heter kan worden gebakken dan bijvoorbeeld roodbakkend aardewerk (zo tussen de 1175 en 1275 graden). Door de hoge temperatuur krijgt het een hardere, niet poreuze wand en is het waterdicht, dus uitermate geschikt als drink- en schenkgerei.

Daarnaast is er in de kleine grafkelder een grijze natuurstenen vloertegel gevonden waarvan de archeologen het vermoeden hebben dat deze stenen oorspronkelijk deel hebben uitgemaakt van de vloer van de 16de eeuwse galerijuitbouw van de Hofkapel.

15de eeuw

Aan de oostzijde van de Hofkapel zijn er twee spaarbogen uit de 15de eeuw aangetroffen. Deze zijn onderdeel van één van de funderingen van de zijbeuk of kapel van waaruit de grafelijke familie de kerkdiensten of de mis in afzondering van de hovelingen kon volgen. Een spaarboog spaart baksteen uit en is flexibeler voor een latere sterke funderingsconstructie van het muurwerk.

Dieper graven

De komende twee weken graven de archeologen dieper en in kleinere opgravingsputten. Dit is nodig om te voorkomen dat er schade aan de gevel van de voormalige Hofkapel ontstaat. De archeologen hopen meer grafkeldertjes tegen te komen en tegelijkertijd wordt de oude 13de eeuwse gevel van de Hofkapel minutieus in kaart gebracht.

Neem gerust een kijkje op het Binnenhof, ingang aan de kant van het Mauritshuis of volg de updates op deze website. Dankzij dit archeologisch onderzoek en de bestudering van alle vondsten krijgen we steeds meer inzicht in de geschiedenis van de voormalige Hofkapel en leren we meer over de begravingscultuur van de elite die daar heeft gewoond en gewerkt op het Binnenhof.

Beeld: RVB / Tineke Dijkstra

De eerste gemetselde kleine grafkelder, 220 bij 150 centimeter.

Zie ook: Historie & Archeologie | Binnenhofrenovatie

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Lees al het nieuws

7 mei 2024

16e-eeuwsebrug en bijzonder aardewerk ontdekt op de Hofplaats

Lees Verder

30 april 2024

Binnenhof open voor publiek tijdens Dag van de Bouw

Lees Verder