Oude bakstenen uit 1289 worden zichtbaar, skeletten geborgen

20 juli 2023

Oude bakstenen uit 1289, toen de Hofkapel werd gebouwd, worden beetje bij beetje zichtbaarder. Daarnaast zijn er ook graven met skeletten vrijgelegd en geborgen. Zelfs in die graven zijn de contouren van een (houten) kist nog zichtbaar. Dat er skeletten worden gevonden is niet vreemd omdat de Hofkapel eeuwenlang als begraafplaats voor belangrijke personen werd gebruikt. Wel is het bijzonder dat deze begravingen, naast de diverse funderingen zo vroeg in het onderzoek al naar voren komen.

Na ruim een week archeologisch onderzoek zullen al deze vondsten bij de verdere uitwerking en de documentatie hiervan nieuwe inzichten geven over de geschiedenis van de Hofkapel.

Bekijk de beelden van het onderzoek.

Steunberen

Tijdens het onderzoek is wederom iets nieuws gevonden. Nu zijn dat delen van steunberen. “Dat zijn blokken die tegen de gevel waren aan gemetseld om de druk op te vangen,” zo legt Andjelko Pavlovic, archeoloog van de gemeente Den Haag uit. “Maar we zien ook andere elementen die we niet helemaal begrijpen en dan schakelen we een bouwhistoricus in.

“Archeologen doen vooral het werk onder de grond en proberen dat bloot te leggen en bouwhistorici kijken in eerste instantie naar de gebouwen boven de grond,” zo vertelt bouwhistoricus Ronald Stenvert. “Wij kijken of je afwijkingen ziet in de muren, zijn er verschillen te ontdekken. Wat voor constructies zijn er te zien. Zijn er steenverbanden, hoekverbanden te zien. Zo kun je allemaal intrigerende dingen zien, waarvan we tot nu toe niks vanaf wisten.”

Wie is het?

Archeologen gaan zorgvuldig te werk bij de opgravingen. In de video zijn beelden te zien die met een bodycam zijn gemaakt. Daarop zie je met welke precisie de archeologen de skeletten blootleggen om vervolgens verder onderzoek te kunnen doen. Regelmatig komen er mensen op het Binnenhof even kijken naar het werk van de archeologen. Vaak wordt gevraagd of de archeologen weten wie er gevonden is? Pavlovic begrijpt die vraag goed omdat de Hofkapel eeuwenlang als begraafplaats diende voor belangrijke personen. Helaas moet de archeoloog die mensen teleurstellen. “Het is jammer dat we dat nu nog niet weten wie deze mensen zijn, maar we hopen daar later bij de uitwerking wel achter te kunnen komen. We gaan in ieder geval een poging doen.”

De diepte in

Op dit moment worden er ook veel funderingen gevonden. Vooral aan de oostzijde van de Hofkapel zijn de archeologen flink aan het graven om op die manier de zijbeuk van de Hofkapel uit de 15de eeuw zoveel mogelijk bloot te leggen. Hierover zegt Andjelko Pavlovic: “We hebben inderdaad dikke funderingen gevonden. We gaan de komende dagen echt de diepte in. Dat doen we in kleinere vakken. Sommige funderingen gaan uit de grond, andere funderingen die niet weg hoeven, blijven, nadat ze gedocumenteerd zijn, netjes in de grond zitten. Pas als we ‘schoon zand’ vinden en dat betekent dat er verder geen sporen zijn van menselijke handelen, dan stoppen we.”

Voorlopig is er van stoppen nog geen sprake. Het archeologisch onderzoek naar de grafkelder van de voormalige Hofkapel gaat buiten de komende weken nog door. Het inpandige onderzoek van de grafkelder volgt later.

Bron RVB/Tineke Dijkstra

Funderingen worden stapje voor stapje blootgelegd.

Zie ook: Historie & Archeologie | Binnenhofrenovatie

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Lees al het nieuws

30 oktober 2024

De verloren urn, het vervolg

Lees Verder

25 juli 2024

De Tempel-Archeologie Den Haag neemt deel aan de Museumnacht Den Haag

Lees Verder