16 april 2025
Unieke oude bouwsporen laten zien; het Binnenhof was al in de 13de eeuw een complex van allure.
Tijdens het archeologisch onderzoek in het kader van de Binnenhofrenovatie hebben archeologen van de gemeente Den Haag bouwsporen gevonden van bijna 800 jaar oud. Deze sporen zijn gevonden aan het Buitenhof, tussen de Mauritstoren, de Stadhouderspoort en de Raad van State. Een deel van de blootgelegde funderingsresten behoort tot de voorloper van de Stadhouderspoort. Ten noorden daarvan zijn er ook sporen gevonden van een smalle vleugelaanbouw en bovendien resten van een ommuring aan zowel het Buitenhof als aan de Hofvijver.
Het is heel bijzonder om een groot aantal funderingen uit de vroegste periode van het Binnenhof aan te treffen. Deze ontdekking helpt een nieuw beeld te schetsen van hoe het Binnenhof zich in de 13de eeuw als grafelijke residentie heeft ontwikkeld..
Uit het archeologisch en bouwhistorisch onderzoek blijkt nu dat er al begin 13de eeuw een eerste poortgebouw aan het Buitenhof stond. De datering van de gevonden funderingsresten komt overeen met de bouwfase van het Rolgebouw, kort na de kroning van Willem II (1227 – 1257) tot rooms-koning van het Heilig Roomse Rijk in 1247. Het Rolgebouw is het deel van de Grafelijke Zalen dat nu achter de Ridderzaal ligt.
De zoon van graaf Willem II, Floris V (1254 – 1296) wilde met het Binnenhof aanzien, macht en rijkdom uitstralen en voegt rond 1280 de Hofkapel en rond 1295 de Ridderzaal toe aan het grafelijke slot. Uit de recent gevonden sporen blijkt nu dat hij ook een nieuw poortgebouw, geflankeerd door een (kade)muur en een smalle vleugelaanbouw liet realiseren.
Onder de blootgelegde vleugelaanbouw vonden de archeologen resten van twee beer- of afvalkelders. Afval uit een beerput biedt vaak een schat aan informatie over het verleden, bijvoorbeeld over wat mensen aten. Zo is een bijna compleet schedeltje van een reiger gevonden; reigers werden in die tijd gegeten door de adel.
Verder zijn er een ijzeren beitel of priem met een handvat van gewei gevonden, fragmenten van glas-in-lood en gebrandschilderd glas en een zilveren muntje met de beeltenis van graaf Floris V.
Bij de opgravingen is ook een puntgaaf protosteengoed kannetje gevonden, een drinkkan uit die tijd. Bijzonder is dat deze kan intact is, archeologen denken dan ook dat deze als bouwoffer is achtergelaten.