Direct onder de oppervlakte verrassende archeologische vondsten

17 juli 2023

Bekijk de beelden van het onderzoek.

De archeologen van de gemeente Den Haag keken hun ogen uit, toen ze afgelopen maandag al de eerste botresten vonden en daarna meerdere begravingen (skeletten) aantroffen. Niet dát ze er lagen, maar wel op deze diepte, zo’n 20-30 centimeter onder het maaiveld.

Een fysisch antropoloog die menselijk botmateriaal bestudeert, stond de Haagse archeologen meteen terzijde. Deze fysisch antropoloog kan inzicht geven in de leeftijd van het overleden individu, de lengte en het geslacht. Soms kan het botmateriaal in het algemeen sporen van pathologieën (ziektes) of trauma’s (verwondingen) vertonen.

Op deze manier geeft het menselijk botmateriaal dus bij uitstek inzicht in het leven van een overleden individu.

Constance van der Linde over de vondst: “Ik kan nu al vertellen dat het om een volwassen persoon gaat van boven de 20 jaar, maar pas als de botten bij nader onderzoek bijvoorbeeld worden gewassen, kan ik nog veel meer nauwkeuriger vaststellen.”

Munt uit 1761

Ook werden er al delen duidelijk zichtbaar van een galerijvloer, zeg maar de vloer waarop de echte vloer van de Hofkapel heeft gelegen. Ook werd er een mooie bronzen munt uit 1761 gevonden met daarop de Hollandse leeuw afgebeeld. Op de andere kant van de munt staat Hollandia. “Het is zo bijzonder dat je zo’n munt vindt als je beseft dat het er al honderden jaren ligt. Zo leer je steeds meer over hoe mensen destijds hebben geleefd,” aldus archeoloog Lenoir.

De komende dagen gaan de archeologen verder met het 60 centimeter afgraven van de 40 m2 op het Opperhof bij de Eerste Kamer tegen het ministerie van Algemene Zaken aan. Daarna wordt in kleinere vlakken nog veel dieper gegraven. Mignonne Lenoir: “We hopen zo nog veel meer funderingen, munten en botmateriaal te vinden. Dan kunnen we met elkaar nog meer inzicht krijgen in hoe hier is geleefd en welke begravingscultuur hier plaatsvond.”

Beeld RVB/ Tineke Dijkstra

Zie ook: Historie & Archeologie | Binnenhofrenovatie

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Lees al het nieuws

7 mei 2024

16e-eeuwsebrug en bijzonder aardewerk ontdekt op de Hofplaats

Lees Verder

30 april 2024

Binnenhof open voor publiek tijdens Dag van de Bouw

Lees Verder