Een vermoedelijke zijbeuk van de Hofkapel uit de 15de eeuw aangetroffen

19 juli 2023

Beeld: Rijksmuseum<br /> Reproductie van een prent van de Hofkapel, 1880-1900 (Rijksmuseum)

Beeld: Rijksmuseum
Reproductie van een prent van de Hofkapel, 1880-1900 (Rijksmuseum)

Ook zijn er sporen aangetroffen van vermoedelijk een spaarboog. Een spaarboog is een boog in het metselwerk waarmee men vroeger o.a. de afstanden tussen de pijlers in een fundering overbrugde, vaak om materiaal en gewicht te besparen.

Daarnaast zijn er in de grond ook kleine mozaïek vloertegeltjes aangetroffen. Het lijkt erop dat deze uit het meest oostelijke deel van de kapel komen en samen vormden ze destijds een mozaïekvloer. De tegeltjes zijn in verschillende groene, gele, rode en bruine kleuren geglazuurd en bestaan uit kleine vierkantjes die in veel gevallen ook diagonaal doormidden gebroken kunnen worden zodat ze een driehoek vorm krijgen.

Bekijk de beelden van het onderzoek.

Naast resten van in totaal vier complete begravingen zijn ook twee knekelconcentraties aangetroffen in de grond. Een knekelconcentratie is een verzameling van botmateriaal. Vermoedelijk zijn de botresten van deze knekelconcentraties tijdens de verbouwing van 1879 verzameld en in de grond herbegraven.

Het vervolg

De komende dagen en weken zal er in kleinere vlakken dieper worden gegraven. Dan zal blijken hoe diep bijvoorbeeld de zijbeuk in de grond staat en hoever de funderingen doorlopen. Alle vondsten worden opgemeten, beschreven, gefotografeerd, gescand en daarmee later allemaal gedocumenteerd. Zo zullen alle vondsten leiden tot een beter en completer beeld van de geschiedenis van de grafkelder onder de voormalige Hofkapel.

Ook kan het publiek op het Binnenhof, ingang Mauritshuis, een kijkje komen nemen. Het werk van de archeologen is op afstand door een transparant hek te zien.

Beeld RVB

Een hele dikke fundering lijkt op het eerste gezicht op een zijbeuk uit de 15de eeuw.

Zie ook: Historie & Archeologie | Binnenhofrenovatie

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Lees al het nieuws

7 mei 2024

16e-eeuwsebrug en bijzonder aardewerk ontdekt op de Hofplaats

Lees Verder

30 april 2024

Binnenhof open voor publiek tijdens Dag van de Bouw

Lees Verder