Eerste stukje van een grafzerk gevonden

3 augustus 2023

Bij het archeologisch onderzoek ter hoogte van het gesloopte deel van de Hofkapel aan het Binnenhof is een klein stukje van een grafzerk gevonden met daarop mogelijk een fragment van een letter. Daarnaast zijn er ook verschillende bakstenen van diverse grootte aangetroffen. De bakstenen zijn bewerkt en zijn onderdeel geweest van raam- en/of deurstijlen van belangrijke gebouwen. De bewerkte bakstenen zorgden voor een decoratief uiterlijk van de buitengevel van een gebouw.

De archeologen van de gemeente Den Haag hopen nog meer fragmenten van grafzerken te vinden. “Het gevonden fragment is afkomstig van een natuurstenen plaat (een grafzerk) die bovenop een graf heeft gelegen,” zo vertelt Andjelko Pavlovic. “Dit stukje is versierd met mogelijk een fragment van een letter. We hopen de komende dagen nog meer fragmenten van grafzerken te vinden.”

Bekijk hier de beelden van het onderzoek

Diverse bakstenen

Daarnaast hebben de archeologen bij het verwijderen van een bakstenen fundament diverse bakstenen gevonden die bewerkt (gezaagd en/of bekapt) zijn. “De bakstenen hebben deel uitgemaakt van raam- of deurstijlen,” zo legt archeoloog Pavlovic uit. “De bewerkte bakstenen gaven de gevel van een gebouw een decoratief uiterlijk.”

Afronding

De komende dagen worden de opgravingsputten nog verder verdiept zodat de zuidgevel van de voormalige Hofkapel in kaart kan worden gebracht. Met nog een kleine week te gaan is de verwachting dat het archeologisch onderzoek midden volgende week kan worden afgerond. Eind augustus, begin september gaat het onderzoek binnen verder.

Beeld: RVB

Een klein stukje grafzerk met mogelijk een fragment van een letter.

Zie ook: Historie & Archeologie | Binnenhofrenovatie

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Lees al het nieuws

7 mei 2024

16e-eeuwsebrug en bijzonder aardewerk ontdekt op de Hofplaats

Lees Verder

30 april 2024

Binnenhof open voor publiek tijdens Dag van de Bouw

Lees Verder