Originele grondopbouw uit de ijzertijd aangetroffen aan het Binnenhof

31 juli 2023

Originele grondopbouw uit de ijzertijd (800 jaar voor Christus tot het jaar nul), zandlensjes van rond 1190 na Christus, glaswerk uit de eerste kwart van de 17de eeuw en een eerste kleine gemetselde grafkelder. Dat is de rijke oogst aan vondsten in de derde week van het archeologische onderzoek naar de grafkelder onder de voormalige Hofkapel aan het Binnenhof. Dit laat zien dat er al leven was op het Binnenhof voordat de Ridderzaal, rond 1288 werd voltooid onder graaf Floris de Vijfde.

“Deze grondopbouw is echt bijzonder,” zo vertelt Mignonne Lenoir, archeoloog bij de gemeente Den Haag. “Nu kunnen we goed gaan onderzoeken hoe het duin zich op het Binnenhof heeft gevormd en welke lagen daarop hebben gelegen. Onder de verstoorde bodemlaag vinden we eerst een veenlaag met daarin witte vlekken. Wij noemen dat zandlensjes. Veen dat vermengd is met zand. Uit eerdere onderzoeken weten we dat dat zo rond 1190 moet zijn geweest.”

Historische grond

Maar dat was niet het enige, want de archeologen constateerden ook dat hieronder nog meer historische grond te vinden was. “De bruine laag die daar weer onder te zien is, komt uit de ijzertijd. Zo komen we steeds meer te weten over de originele bodemopbouw van het Binnenhof, over zo’n beetje het echte begin van Den Haag. En we kunnen dus zeggen dat  er al leven was vóór de late middeleeuwen, 1000 tot 1500 jaar na Christus.”

Bekijk hier de beelden van het onderzoek

Drinkglazen

Naast de originele grondopbouw werd er ook een beerput gevonden. En onder een hele grote dikke puinlaag bleek dat er ontzettend veel afval lag met daarin veel glaswerk. Dat

glaswerk blijkt uit de eerste 25 jaar van de 17de eeuw afkomstig te zijn. Archeoloog Andjelko Pavlovic hierover: “We hebben heel veel fragmenten van glaswerk gevonden. Drinkglazen die deels verguld zijn en dat betekent dat er een laagje goud is aangebracht op de versierselen op de steel van een glas. Dat is echt typerend voor het bovenste segment van de maatschappij, want dit was voor die tijd een luxe glas dat je ook hier op het Binnenhof verwacht.”

Eerder deze week werd al een eerste gemetselde kleine grafkelder (220 bij 150 centimeter) aangetroffen onder de aanbouw van de 16de eeuwse galerij aan de westzijde van de Hofkapel. Hierbij werden geen begravingen aangetroffen, omdat deze grafkelder vermoedelijk in 1770 of 1879 bij de meest ingrijpende verbouwing van de Hofkapel al was leeggeruimd.

Gevel Hofkapel

De komende dagen wordt vooral de gevel van de Hofkapel zelf onderzocht. Dat doen de archeologen door dieper en kleinere vlakken te graven. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat er schade kan ontstaan aan de gevel van de voormalige Hofkapel.

Beeld RVB

Archeoloog Mignonne Lenoir wijst de zandlensjes aan.

Zie ook: Historie & Archeologie | Binnenhofrenovatie

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Lees al het nieuws

7 mei 2024

16e-eeuwsebrug en bijzonder aardewerk ontdekt op de Hofplaats

Lees Verder

30 april 2024

Binnenhof open voor publiek tijdens Dag van de Bouw

Lees Verder