Studenten denken mee over archeologisch erfgoed WO II

25 mei 2022

Op het noordelijk havenhoofd van Scheveningen zijn bij werkzaamheden resten van de Atlantikwall aangetroffen. Een aantal bunkers zijn volledig gedocumenteerd met de 3d scanner.  Eerst werd de positie van de bunkers ingemeten met een landmeetkundige GPS. Daarna brachten we met een 3D scanner de binnenzijde in kaart. Op die manier kunnen we nauwkeurig allerlei details vastleggen. De uiteindelijke resultaten zijn verbluffend!

Bekijk de 3d animatie op YouTube.

Voor Facebook gebruikers een 360 graden foto.

Studentenproject

De gemeente wil graag de resten uit de Tweede Wereldoorlog veiligstellen, en met name de resten van de Atlantikwall. Daarom is een project opgestart met vier universiteiten (Leiden, Wageningen, Delft en Amsterdam) om ons daarbij te helpen. Het project begon een aantal weken geleden met veldbezoeken en debatten. Van 17 tot en met 20 mei hebben 50 studenten van verschillende studies (waaronder archeologie) onafgebroken in de Tempel gewerkt om tot een goed plan te komen om de voor velen onbekende en onzichtbare resten een belangrijkere plaats in de stad te geven.
Op vrijdagmiddag 20 mei zijn de resultaten gepresenteerd aan de gemeente en andere belanghebbenden. Als opdrachtgever (Archeologie en Monumentenzorg) waren we weggeblazen door de creatieve en zeer fraaie plannen.

Bij de workshops kregen de studenten input van medewerkers van stichting Atlantikwall museum Scheveningen, de provincie Zuid Holland, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, een stadsecoloog en medewerkers van Monumentenzorg en Archeologie, waarvoor heel veel dank.

De geformuleerde plannen worden later dit jaar gepubliceerd in een boek. Studenten uit Wageningen gaan verder met dit project om een combinatie van de gepresenteerde plannen concreet te maken.

 


Aan de Visafslagweg op Scheveningen moeten een aantal bunkers plaatsmaken voor nieuwbouw. Archeologie Den Haag bewaart…

Geplaatst door Archeologie Den Haag op Donderdag 12 mei 2022

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Lees al het nieuws

23 mei 2024

Spuipoort Binnenhof in 3D-model te bekijken

Lees Verder

7 mei 2024

16e-eeuwsebrug en bijzonder aardewerk ontdekt op de Hofplaats

Lees Verder