Uitzonderlijke vondst, Romeinse bronzen ketel, gerestaureerd

30 mei 2024

Archeologie Den Haag houdt zich niet alleen bezig met het uitvoeren van opgravingen, maar besteedt ook zorg aan het restaureren en conserveren van vondsten. Dit doen we onder andere om ze aan het publiek te kunnen laten zien, maar ook om de vondsten nog zo lang mogelijk te kunnen behouden.

De Romeinse bronzen ketel

De Romeinse bronzen ketel werd gevonden in januari 2016 tijdens opgravingen in het tracé van de Rotterdamsebaan, bij Drievliet. Ketels als deze zijn eerder in Den Haag opgegraven, maar blijven uitzonderlijke vondsten. Het geval wil namelijk dat het relatief dunne metaal fragiel was en de ketels dus vaak stuk gingen. Op de meeste exemplaren zijn dan ook reparaties te zien, zo ook op die van de Rotterdamsebaan. Als uiteindelijk de ketel te vaak was oplapt en niet meer voldeed, werd het metaal doorgaans omgesmolten tot iets nieuws. Hierdoor zijn bronzen ketels uit de Romeinse tijd bijzonder zeldzaam. En als er dan een wordt gevonden, dan is dat vaak onder bijzondere omstandigheden. Zo werd in 1994, aan de Lozerlaan een fragment van een bronzen ketel aangetroffen bij een cultusplaats uit de Romeinse tijd. Een jaar later werd een andere ketel gevonden als onderdeel van een rituele depositie op de Romeinse vindplaats Ockenburgh.

De ketel van de Rotterdamsebaan werd geheel in stukken uiteengevallen gevonden in een middeleeuwse gracht. Of ook deze ketel ooit als onderdeel van een rituele handeling in de grond terecht is gekomen, is niet duidelijk. Vermoedelijk is de ketel bij toeval door het graven van een gracht in de middeleeuwen weer naar boven gekomen, om uiteindelijk onderin diezelfde gracht te eindigen.”

Restauratie

Een restauratie vraagt om verschillende methodes en processen.

’Alle stukken zijn mechanisch gereinigd, oude lijmresten zijn met alcohol verwijderd. Vervolgens zijn alle stukken (preventief) chloridevrij gemaakt met benzotriazol om bronsrot te voorkomen.Daarna zijn alle stukken geconserveerd met Paraloid B72 en afgedekt met een laagje microkristallijne was.

Voor het restaureren zijn de stukken verlijmd met Araldite. Normaal wordt er altijd gestreefd naar reversibiliteit, maar door de staat en de dikte van het materiaal boden reversibele oplossingen in dit geval onvoldoende stevigheid. Voor extra stevigheid zijn enkele delen aangevuld met op kleur gebrachte Araldite.’’

 

De scherven van de ketel voor restauratie.

 

Restaurator Tim Wagner aan het werk

 

Eindresultaat

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Lees al het nieuws

17 juli 2024

Collectie Peeters Merovingische urnen weer compleet

Lees Verder

17 juli 2024

Vuurstolp met bijzondere decoratie gevonden

Lees Verder