Zomer 2023: Onderzoek grafkelder Hofkapel, buiten en binnen

27 september 2023

“Er is niks mooier dan dat we op het Binnenhof onderzoek mogen en kunnen doen” en “het is heel bijzonder dat ik hier mijn eigen geschiedenis mag blootleggen, kan documenteren en er over kan vertellen.” Zomaar twee reacties van de archeologen Andjelko Pavlovic en Mignonne Lenoir van de gemeente Den Haag. Zij waren deze zomer met een heel team betrokken bij het archeologisch onderzoek naar de bodem onder het gesloopte deel van de Hofkapel aan het Binnenhof uit 1879.

Bekijk hier een compilatie van de beelden van het onderzoek buiten en binnen

Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de geschiedenis van de voormalige Hofkapel die in 1289 werd gesticht door graaf Floris de Vijfde. Ook wilden de archeologen meer te weten komen over de begravingscultuur. Immers, archeologische vondsten leren de inwoners van Nederland veel meer over de rijke historie van 800 jaar Binnenhof en geven meer inzicht in de ontstaansgeschiedenis van Nederland. Dit onderzoek sluit daarom goed aan bij de ambitie van het kabinet om meer aandacht te besteden aan historische plaatsen.

Veel vondsten buiten

De archeologen kwamen, na de start van het onderzoek op 10 juli, heel veel vondsten tegen, bijvoorbeeld:

  • Nieuwe inzichten over de bouw van de voormalige Hofkapel
  • Bewerkte kloostermoppen
  • Een tonijnwervel
  • Fragmenten van drinkglazen
  • Originele grondopbouw
  • Een gemetselde kleine grafkelder
  • Een zijbeuk en spaarbogen
  • En begravingen

Inpandig onderzoek

Begin september 2023 werd er vervolgens inpandig onderzoek gedaan naar de bodem onder de vloer van de begane grond van de voormalige Hofkapel. Op basis van scans van de vloeren en van de kelderwand is bepaald waar de gaten elektrisch geboord konden worden om zo meer te weten te komen over wat er onder de vloer of achter de kelderwand zit: zand of holle ruimtes. In samenspraak met de archeologen en Monumentenzorg van de gemeente Den Haag, constructeurs en technische adviseurs zijn de posities van de gaten bepaald.

Een grafkelder en een grafzerk

In totaal zijn er acht gaten geboord. Achter zes gaten zat zand. Achter één gat een grafkelder met resten van grafkisten. En achter een ander gat een grafzerk uit 1556.

Ook kon de bouwnaad tussen de oorspronkelijke kapel uit 1289 en de uitbreiding in 1453 nauwkeurig worden aangewezen.

Hoe nu verder?

Later dit jaar, eind november, begin december wordt er buiten nog onder een klein stukje bodem archeologisch onderzoek gedaan aan de westzijde van de voormalige Hofkapel, zeg maar bij de uitbouw van het Mary Stuartkabinet uit de 17de eeuw. Dat kon deze zomer niet omdat daar eerst andere werkzaamheden moesten plaatsvinden.

Daarnaast worden alle sporen en vondsten van het onderzoek buiten en binnen zorgvuldig geanalyseerd, gedocumenteerd en over ongeveer twee jaar gepresenteerd.

Afhankelijk van alle resultaten en bevindingen kan bekeken worden of er eventueel nog een vervolgonderzoek moet komen en in welke vorm.

Beeld: RVB
Archeologen aan het werk op het Binnenhof

Deel dit artikel via:

Lees hier meer artikelen

Lees al het nieuws

7 mei 2024

16e-eeuwsebrug en bijzonder aardewerk ontdekt op de Hofplaats

Lees Verder

30 april 2024

Binnenhof open voor publiek tijdens Dag van de Bouw

Lees Verder